Livet i Svenska Kyrkan

Om det som gör församlingen vardagshel och söndagsglad

Leva i dopet - ett nytt biskopsbrev i bokform

Förr döptes nästan alla nyfödda barn i Sverige. Så är det inte längre men dopseden är fortfarande mycket stark, konstaterar ärkebiskop Anders Wejryd i förordet till det nya biskopsbrevet Leva i dopet.

Han påminner om statskyrkotiden när Svenska Kyrkan var norm och andra samfund fick markera sin särart gentemot den dominerande nationalkyrkan.

- Vi aktualisera våra skäl och göra det in i just denna tid, säger ärkebiskop Anders och talar då för sig och de andra tretton biskoparna.  Jag hoppas att det ska inspirera och hjälpa både dem som ska föra dopuppdraget vidare i vår tid, men också dem som funderar över att låta döpa sina barn – eller kanske själva bli döpta.

Ett biskopsbrev är till för att uttrycka det som biskoparna gemensamt, som Svenska kyrkans ledare, vill förmedla till kyrkans medarbetare och medlemmar, samt till samhället i stort. Det kan gälla såväl frågor som rör kyrkans verksamhet som samhällsfrågor i stort.

Biskopsbrevet om dopet i Svenska Kyrkan är välkommet. Att barn döps är bra. Och att ungdomar och vuxna döps hör också till Svenska Kyrkans ordning. Titeln Leva i dopet, signalerar något annat viktigt: att dopet är en fråga för varje kristen att aktualisera i sitt eget liv och i församlingslivet tillsammans med andra medlemmar.

Biskopsbrevet innehåller en beskrivning av dopritens byggstenar och innebörd, vanliga frågor såväl som teologiska frågor om dopet och texter om dopets relation till konfirmation, nattvard och namngivning. 

Det skickas till alla präster och diakoner och till varje församling. Hoppas nu att Leva i dopet kommer upp som ärende i varje kyrkoråd och tas upp i kyrkonämnder och i stiftsstyrelser och domkapitel. Och att biskopsbrevet blir gemensam läsning i församlingarnas arbetslag, så att alla medarbetare som på olika sätt har del i doparbetet får läsa in sig och bidra i samtal och planering för framtiden.

 

 

Länk till biskopsbrevet i digital blädderversion

 

 

Länk till biskopsmötets webbsida där Leva i dopet kan hämtas hem so...

 

Visningar: 174

Kommentera

Du måste vara medlem i Livet i Svenska Kyrkan för att lägga till kommentarer!

Gå med i Livet i Svenska Kyrkan

Det händer så mycket bra i Svenska Kyrkans församlingar. Överallt och hela tiden. Om vi hjälps åt så kan allt fler ana bredden och djupet.

© 2018   Created by Martin Garlöv.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor