Livet i Svenska Kyrkan

Om det som gör församlingen vardagshel och söndagsglad

Martin Garlövs blogg (60)

Te-o-bio som Gud-o-spagetti?

Boo församling i Stockholms stift gör en kombo av tebjudning med scones och filmvisning. Det blir Te-o-bio. Och program med olika filmer blir det sju gånger under våren.

Jag kommer att tänka på Gud-o-spagetti (eller skrivs det Gud & Spagetti) som församlingar på flera håll i Svenska Kyrkan bjuder in barn och föräldrar.

Kul namn på en kul aktivitet med mening. Sånt gillar jag.

Såg tidigare…

Fortsätt

Tillagt av Martin Garlöv den 17 Januari 2012 kl. 14.51 — Inga kommentarer

Ung orkester i örebroförsamling

Det kom ett mejl från en av nätverkets medlemmar, Anne Garlöv i Olaus Petri församling i Örebro. Hon skriver om högmässan på första söndagen efter trettondagen.

"I dagens högmässa 'Hemma i Olaus Petri' tjänstgjorde sex präster, men den verkliga guldkanten gav åtta barn mellan åtta och tolv år. De sjöng och musicerade på fioler, cello och klangspel.

Under kommunionen spelade de Beethovens 9 - Europahymnen. Det var Olaus Petri lilla orkesters första framträdande. En…

Fortsätt

Tillagt av Martin Garlöv den 9 Januari 2012 kl. 10.11 — Inga kommentarer

Leva i dopet - ett nytt biskopsbrev i bokform

Förr döptes nästan alla nyfödda barn i Sverige. Så är det inte längre men dopseden är fortfarande mycket stark, konstaterar ärkebiskop Anders Wejryd i förordet till det nya biskopsbrevet Leva i dopet.

Han påminner om statskyrkotiden när Svenska Kyrkan var norm och andra samfund fick markera sin särart gentemot den dominerande nationalkyrkan.

- Vi aktualisera våra skäl och göra det in i just denna tid, säger ärkebiskop Anders och talar då för sig och de andra tretton biskoparna.…

Fortsätt

Tillagt av Martin Garlöv den 24 Oktober 2011 kl. 10.43 — Inga kommentarer

Ett riktigt avskräckande exempel

Jag kommer till kommentarerna till en bloggpost i en av mina favoritbloggar och finner ett riktigt avskräckande exempel på hur man kan ta död på livet i församlingen. Signaturen Sofia skriver:

 

"I församlingen jag gjorde praktik var det till exempel vaktmästarna som fick ställa iordning allt inför jullunchen för personalen. Som att bara kontorspersonalen var bjuden, liksom. Jag hjälpte självklart till, jag blir helt vansinnig av sån där medelklassblindhet. Och den vaktmästare…

Fortsätt

Tillagt av Martin Garlöv den 2 September 2011 kl. 17.12 — Inga kommentarer

Barnen hittar kyrkmössen i Arboga

I Heliga Trefaldighets kyrka gömmer sig kyrkmössen och barnen kommer för att leta och hitta. Det började med att församlingspedagogen Annika Johansson ville hitta på något nytt och kul att göra med ungarna i kyrkan under den årliga Medeltidsveckan i Arboga. Så hon fixade tygmöss från det sto

ra blågula möbelvaruhuset som får oss att skruva och…

Fortsätt

Tillagt av Martin Garlöv den 9 Augusti 2011 kl. 13.57 — Inga kommentarer

Temanummer om gudstjänst

Strängnäs stift är ett av de stift som har en egen tidning. I det senaste och helt aktuella numret är temat gudstjänst. I text och bild presenterar tidningen gudstjänstliv och gudstjänstutveckling i flera av stiftets församlingar. Säkert är det åtta olika församlingar som delar med sig av sitt liv och sina erfarenheter. Hela tidningen finns att läsa som pdf via stiftets webbplats.

Tillagt av Martin Garlöv den 12 April 2011 kl. 15.57 — 2 Inlägg

Påsk är det mest sökta ordet

På webbplatsen Lektion är ordet påsk det vanligaste sökordet över alla år. Lektion är en är en idébank med lektionstips av lärare för lärare. I den här stora lektionsdatabasen kan man söka och hämta lektionsmaterial och ladda upp egna lektionstips.

Påsk är ett toppord i sökningarna. Många lärare önskar alltså inspiration och fakta om påsken. Jag tror att det finns en mängd bra idéer och bra material som pedagoger i Svenska Kyrkans församlingar har och skulle kunna…

Fortsätt

Tillagt av Martin Garlöv den 11 April 2011 kl. 9.57 — Inga kommentarer

Ny bok: Stanna i vattnet

Läs Jonas Eeks bok om kateketikens syfte och sammanhang. En bra omvärldsanalys som många slags kyrkoarbetare borde ha behållning av. Den inleder. Sen konfirmationens teologi och mer därtill. Utgiven på Verbum.

Tillagt av Martin Garlöv den 2 April 2011 kl. 19.27 — Inga kommentarer

Sommarkyrka 2011 - dags att anmäla

Nu är det dags att anmäla medverkan i årets sommarkyrkoguide. Guiden går som bilaga med Svenska Kyrkans Tidning och magasinet Amos. Dessutom till alla medverkande kyrkor. Alla församlingar med en eller flera kyrkor öppna för turister och andra besökare under sommaren borde vara med.En vägkyrka är lättillgänglig för vägfarare, den har andakt dagligen och den ska vara bemannad för samtal och guidning. Servering och toalett ska finnas i anslutning till kyrkan. En…
Fortsätt

Tillagt av Martin Garlöv den 9 Mars 2011 kl. 10.24 — Inga kommentarer

Volontäråret inte helt utplånat - tack vare församlingarna och Svenska Kyrkan Unga i Göteborg

Jag läser på Carina Etander Rimborgs blogg den glada nyheten om att Volontäråret för ungdomar i Svenska Kyrkan kommer att leva vidare i församlingarna i Göteborg. Skara stift och Karlstad stift som gränsar, kommer att erbjudas ett samarbete. Mycket bra.

Tillagt av Martin Garlöv den 8 Mars 2011 kl. 12.18 — Inga kommentarer

Gudstjänstgrupper i Birgittakyrkan

En av dem som nyligen anslutit sig till Livet i Svenska Kyrkan är prästen Anders Göranzon. Han bloggar idag om förmiddagens högmässa i Birgittakyrkan i Kalmar. Jag rekommenderar till läsning.

Tillagt av Martin Garlöv den 27 Februari 2011 kl. 21.17 — Inga kommentarer

Halleluja-moments i Södertälje

Man kan inte bli annat än glad av att läsa prästen Miriam Klefbecks bloggpost på egna bloggen Stora syster i vassen, där hon berättar om söndagsmässan i sin församling.

Tillagt av Martin Garlöv den 20 Februari 2011 kl. 21.55 — Inga kommentarer

Nattvarden av pärlplattor

Önsta församling i Västerås blev kända för sin stora Jesus-bild gjord i Lego. Nu är de snart klara med ett annat spektakulärt projekt: Nattvarden av pärlplattor. Följ arbetet på deras blogg.

Tillagt av Martin Garlöv den 17 Februari 2011 kl. 21.56 — Inga kommentarer

Enkel, glad och folklig gudstjänstsång

Ny gudstjänstmusik är på väg ut från Verbum. Carina Etander Rimborg har lagt ut en artikelom nya Gudstjänstsång och ringt upp prästen Tomas Forsner som 1993 (!) motionerade i kyrkomötet om just enkla, glada och folkliga sånger till församlingens gudstjänst. Kommer du att pröva all musik i boken i din församling nu? frågar Carina honom.- Ha, ha, ja, det får vi väl göra,…

Fortsätt

Tillagt av Martin Garlöv den 14 Februari 2011 kl. 8.58 — Inga kommentarer

6:e efter Trettondagen är en mycket ovanlig söndag

På söndag firas en ovanlig söndag. Det är mycket sällan som 6:e söndagen efter Trettondagen ryms i kyrkoåret. Det har med påskens läge att göra. Och i år infaller påsken ovanligt sent. 

Faktum är att det dröjer ända fram till 2038 innan den här söndagen kommer att firas igen. Det uppmärksammas av flera församlingar, ser jag efter en tur på nätet. Och församlingarna i …

Fortsätt

Tillagt av Martin Garlöv den 10 Februari 2011 kl. 11.53 — Inga kommentarer

Uppsats om konfirmander i gudstjänst

Den utmärkta söktjänst Uppsatser.se för att det går att finna studentuppsatser också i ämnen som verkligen har med livet i Svenska Kyrkan att göra. Här är länken till en som handlar om det här med att få ungdomar som deltar i konfirmationsundervisning mer delaktiga i församlingens gudstjänster. Den är skriven av Charlotta Frondelius som studerar teologi för att bli präst i Svenska Kyrkan.

 

 

Tillagt av Martin Garlöv den 8 Februari 2011 kl. 17.01 — Inga kommentarer

Kraftsamling om de unga i Svenska Kyrkan

I slutet på september 2010 hölls en kraftsamling på Skokloster mellan Sigtuna och Uppsala för folk som jobbar med det stora 0-18 års projektet. Nu finns dokumentation på Svenska Kyrkans Intranät. Om du ännu inte har inloggningen du behöver. Se till att du får av din församling vad du som aktiv medlem har rätt till.

Tillagt av Martin Garlöv den 7 Februari 2011 kl. 22.53 — Inga kommentarer

Kulturprojekt avslutat i Lunds stift

Projektet Kulturdialog, som pågick 2009-2010 lyfte fram teatern som en mötesplats för det som är angeläget i livet. Teater är en arena där livsfrågor och livserfarenheter bearbetas. En plats för dialog kring existentiella och samhälleliga frågor. Övergripande mål med projektet var att att utveckla dialogen mellan teater och kyrka och fördjupa reflexionen över existentiella samtidsfrågor. Inriktningen på dialog mellan kultur, teologi och…

Fortsätt

Tillagt av Martin Garlöv den 4 Februari 2011 kl. 17.01 — Inga kommentarer

Pilgrimsvandringar från Stockholm hela sommaren

Stockholms stift arrangerar många pilgrimsvandringar i sommar. 20 juni till 16 juli ordnas en vandring från Storkyrkan i Stockholm till Klosterkyrkan i Vadstena. Under sommaren pilgrimsvandrar man i flera stift: i Lund, Göteborg och Uppsala.

 

 

Tillagt av Martin Garlöv den 4 Februari 2011 kl. 16.25 — Inga kommentarer

Dela församlingens kulturprogram med flera

Det finns en del kalendrar på nätet där församlingar med fördel skulle kunna dela med sig av sina kulturprogram. En av dem är branschorganisationen Svensk Bokhandels kalender. I första hand tänker ja på de många möten och föredrag med författare som församlingar i Svenska Kyrkan bjuder in till. 

En annan plats på den svenska delen av webben där församlingen kan dela med sig är på…

Fortsätt

Tillagt av Martin Garlöv den 24 Januari 2011 kl. 9.01 — Inga kommentarer

Det händer så mycket bra i Svenska Kyrkans församlingar. Överallt och hela tiden. Om vi hjälps åt så kan allt fler ana bredden och djupet.

© 2018   Created by Martin Garlöv.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor