Livet i Svenska Kyrkan

Om det som gör församlingen vardagshel och söndagsglad

Psalm- och annan församlingssång

Information

Psalm- och annan församlingssång

Den gemensamma sången är en viktig del av kyrkans identitet och liv. De gemensamma liturgiska sångerna och psalmsångerna är betydelsefullt både som tillbedjan, undervisning och ur andra aspekter. Hur främjas den och av vem? Vad innebär den nya handboken för utvecklingen? Det är för viktiga frågor för att inte diskuteras. Här är en möjlighet att göra det.

Medlemmar: 4
Senaste aktivitet: Aug 30, 2012

Diskussionsforum

Musiken i förslag till ny kyrkohandbok

Startad av Martin Garlöv. Senaste svar av Martin Garlöv Jun 5, 2012. 2 Svar

Kyrkostyrelsen lät i maj 2012 publicera en volym med förslag till musiken i en ny kyrkohandbok för Svenska Kyrkan. Hela musikvolymen i…Fortsätt

Taggar: musik, församlingssång, liturgi, gudstjänst, kyrkohandboken

Kommentarplank

Kommentera

Du måste vara medlem i Psalm- och annan församlingssång för att lägga till kommentarer!

Kommentar av Martin Garlöv den 30 Augusti 2012 kl. 16.17

Titta här vad som händer i vår norska systerkyrka. En satsning på psalmsång i församlingen och hemma. En blogg med en psalmjukebox.

http://salmekveld.no/

Kommentar av Per Anders Sandgren den 5 Juni 2012 kl. 15.52

Vänner!
Är det någon mer än jag som blev förvånad över att förslagen till musik inte innehåller ordinariedelar eller en hel serie som är "responsorial". Jag tycker det är en genialisk metodik att låta försångare/del av kör/kör leda ordinariedelar och låta församlingen "härma". Då behövs ingen agenda, ingen stor förtroegenhet med musiken och man kan låta barnkör, vuxenkör och enskilda engageras och få viktig uppgift. I många församlingar som jag firat i har denna sorts liturgisk musik funnits i många år och kommer saknas :-)

Kommentar av Per Anders Sandgren den 30 Maj 2012 kl. 7.37
Martin! Du har klockrena poänger rakt igenom.
När det gäller förslaget till ny handbok, och senare det antagna förslaget, är ju detta det bästa incitament församlingar kan få för att samtala kring gudstjänstlivet, pröva och öva på olika sätt.
Har någon kollat igenom musiken i det nya förslaget?
Dagarna snurrar på och jag lyckas inte ta mig tid att granska det - men jag ser fram emot att få ro att djupdyka i det.
Sjung på, vänner!
Kommentar av Martin Garlöv den 27 April 2012 kl. 8.03

Per Anders utgångspunkt, att församlingssången är betydelsefull, den delar jag. Att fira gudstjänst tillsammans är närmast lika med att sjunga sig samman. En gemensam sångbok, psalmbok är en skatt. Därför är det viktigt att försöken med nya gudstjänstordningar från förslaget till ny kyrkohandbok rymmer ett rikt mått av kända sånger. Inte bara, verklingen inte. Samtidigt ger försöken en bra anledning att introducera nya sånger och psalmer. 

Det kan möjligen vara en risk att de liturgiska texterna och melodierna till dig byts utan att gudstjänstfirarna är involverade. Är med på noterna, kan man väl kalla det. Häpp.

Temagudstjänster och gudstjänster vid t.ex. större samlingar som stiftsmöten, kan drabbas av en vilja att göra något extra som leder till att församlingen blir mer passiv än vanlig. Trots att det kan vara övervägande vana gudstjänstfirare i kyrkan: Kyrie, Gloria, Psaltarpsalmer osv är utbytta och helt nya för nästa alla.

En sak som jag gillar är sjungande kantorer. När jag gästat Linköpings domkyrka noterar jag med glädje att de både har kantor och organist. En kantor som sjunger vänd mot församlingen och som visar vägen med sina händer.

Under flera år hade jag förmånen att få ingå i en grupp av ideella som förberedde en temamässa var tredje vecka i min församlingskyrka, Uppsala domkyrka. Vi hämtade sänger från Iona och valde att ha tre sånger som återkom varje gång. De var tillsammans med veckomässans avskalade ordning den varp som vi vävde in nya böner, växeläsningar, bibeltexter, vittnesbörd och symbolhandlingar.

 

Medlemmar (4)

 
 
 

Det händer så mycket bra i Svenska Kyrkans församlingar. Överallt och hela tiden. Om vi hjälps åt så kan allt fler ana bredden och djupet.

© 2018   Created by Martin Garlöv.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor