Livet i Svenska Kyrkan

Om det som gör församlingen vardagshel och söndagsglad

Kyrkohandboken förnyas

Information

Kyrkohandboken förnyas

Arbetet med att förnya Den svenska kyrkohandboken pågår. Tiden för försök närmar sig. Planen är att minst var femte församling i alla stift ska vara med och testa nya ordningar.

Revisionen pågår av den bok som ger ramarna för hur högmässa och annan gudstjänst firas i Svenska kyrkan. 

Syftet med den här gruppen i nätverket är att samla information och ge utrymme för dialog och delande. 

En hel del informationen hämtas ut från det nationella intranätet som inte alla aktiva medlemmar i Svenska Kyrkan har tillgång till direkt. 

Gruppen är offentlig och alla nätverkets medlemmar kan ansluta sig direkt.

Webbsida: http://www.svenskakyrkan.se/kyrkohandboken
Medlemmar: 17
Senaste aktivitet: Okt 12, 2012

Försök och remiss

• Kyrkohandboksförslaget prövas i försöksverksamhet i församlingar. Ett representativt urval om minst 20 procent av alla församlingar, som utses av domkapitlen i varje stift.

• Försöksverksamheten är en del av kyrkohandboksförslagets remissomgång.

• Kyrkostyrelsen beslutade om förslag till kyrkohandbok i juni 2012. 

• Försöksverksamhet pågår från Första söndagen i advent  2 december 2012 till Domsöndagen 24 november 2013.

• Remissvar från försöksförsamlingar och andra remissinstanser, inkommer till 1 februari 2014 och utgör grund för arbetet med slutförslagtill ny kyrkohandbok.

Det här är en öppen grupp i Nätverket Livet i Svenska Kyrkan. Alla gruppmedlemmar kan starta nya samtal/diskussioner och kommentera andras inlägg i trådar.

Diskussionsforum

Försöksagendor

Startad av Martin Garlöv Jun 18, 2012. 0 Svar

Nu startar jag en diskussion med förhoppningen om att det här skulle kunna bli platsen där gruppens medlemmar vill dela agendor ni skapat med hjälp av förslaget till ny kyrkohandbok. Det kan också…Fortsätt

Taggar: agenda, kyrkohandboken, kyrkohandbok, gudstjänst

Kommentarplank

Kommentera

Du måste vara medlem i Kyrkohandboken förnyas för att lägga till kommentarer!

Kommentar av Martin Garlöv den 8 Juni 2012 kl. 8.37

Igår började jag läsa Dop, Årsbok för Svenskt gudstjänstliv 86, 2011. Och där hittade jag mycket intressanta artiklar. Flera med direkt bäring på förslaget om dopgudstjänsten. Kristina Torin skriver om sin studie av dopets innebörd som den skiljer sig i bekännelseskrifter och i informationsmaterial, och Sven-Åke Selander om doppsalmer. I slutet flera recensioner, bl.a. Ninna Edgardh bok Gudstjänstliv i Svenska Kyrkan 1968-2008. 

www.artos.se/akademisk-litteratur/dop-%E2%80%93-svenskt-gudstjanstliv

Kommentar av Martin Garlöv den 25 Maj 2012 kl. 10.16

Vilken succé Facebook-gruppen blev som Jermunn Solem startade igår. Han drog igång gruppen, gick och tog en fika, och när han var tillbaka hade gruppen 600 medlemmar. När jag skriver dessa rader fredag 25 maj på förmiddagen, då har gruppen redan fler än 1700 medlemmar. Riktigt roligt.

Vad tror du, kan det med tiden finnas behov av att liksom på en stor och inspirerande konferens dela upp sig tillfälligt i mindre grupper, välja att fördjupa sig i en del av ett större ämne? Då har Nätverket Livet i Svenska Kyrkan lite fler möjligheter än Facebook att erbjuda dessa rumsligheter.

"Kyrkohandboken förnyas" är en grupp och i den kan alla medlemmar starta diskussioner. Så en grupp kan famna flera olika diskussioner och det blir ofta lättare då att följa en tråd.

Du som redan är medlem i gruppen får gärna bjuda in fler medlemmar och tipsa om gruppen på andra ställen på nätet, t.ex. på Facebook.

Nätverket Livet i Svenska Kyrkan kan också användas i den lokala försöksverksamheten: Man kan starta en sluten grupp för dem i församlingen som ska jobba med försöksgudstjänsterna. Gruppen blir då som ett projektrum. Visst finns samverkansrum i det gemensamma intranätet, men alla församlingar är inte anslutna än och i anslutna församlingar har alla medarbetare (särskilt inte förtroendevalda och frivilliga) än fått lösen och id för inloggning.

Fler synpunkter, fler idéer om hur Livet i Svenska Kyrkan kan användas för att stödja försök med ny kyrkohandbok?

Kommentar av Martin Garlöv den 25 Maj 2012 kl. 10.01

<div> <div style="width:420px;text-align:left;"><a href="http://issuu.com/posksvenskakyrkan/docs/f_rslag_musikvolym_kyrkohandbok_f_r_svenska_kyrkan?mode=window&amp;backgroundColor=%23222222" target="_blank">Open publication</a> - Free <a href="http://issuu.com" target="_blank">publishing</a> - <a href="http://issuu.com/search?q=gudstjanst" target="_blank">More gudstjanst</a></div></div>

Kommentar av Martin Garlöv den 25 Maj 2012 kl. 10.01

<div> <div style="width:420px;text-align:left;"><a href="http://issuu.com/posksvenskakyrkan/docs/f_rslag_kyrkohandbok_f_r_svenska_kyrkan_del_i_?mode=window&amp;backgroundColor=%23222222" target="_blank">Open publication</a> - Free <a href="http://issuu.com" target="_blank">publishing</a> - <a href="http://issuu.com/search?q=gudstjanst" target="_blank">More gudstjanst</a></div></div>

Kommentar av Per Anders Sandgren den 19 April 2012 kl. 7.00
Tack Martin! Den som söker... O s v :-)
Kommentar av Martin Garlöv den 18 April 2012 kl. 18.34

Jag hittar en uppsats om församlingssång på utmärkta webbplatsen Uppsatser.se http://www.uppsatser.se/uppsats/ba3c2f9b9e/

Kommentar av Per Anders Sandgren den 13 April 2012 kl. 10.48

Jag är nyfiken på hur förslaget behandlar frågan om den gemensamma sången i de liturgiska delarna. Jag är övertygad om den responsoriala utformningen är bästa möjligheten att låta också de mindre vana och "tillfällighetsbesökaren" uppleva sig delaktig i de sjungna liturgiska momenten. Hur reflekteras det i förslaget? Jag väntar nyfiket till den 15 juni då jag hoppas se förslaget på webbplatsen...

http://www.svenskakyrkan.se/default.aspx?id=645475

Kommentar av Martin Garlöv den 22 November 2011 kl. 17.44

Domkapitlen utser - stiften får en nyckelroll

Ett representativt urval av församlingar i alla stift kommer att vara remissinstanser och finnas med i försöksverksamheten då förslagen till nya gudstjänstordningar ska prövas.

Under perioden Första Advent 2012 – Domsöndagen 2013 kommer ett brett urval av församlingar i alla stift i Svenska kyrkan vara remissförsamlingar och delta i en försöksverksamhet då gudstjänstordningar för en ny Kyrkohandbok prövas.

Gudstjänstordningarna kommer att omfatta det som nu ingår i Den Svenska Kyrkohandboken I.

Domkapitlen i respektive stift kommer att vara det organ som avgör vilka av stiftets församlingar som är remissförsamlingar. Avsikten är att säkerställa att ett brett urval om minst 20 procent av församlingarna i varje stift ska delta. Utöver detta ska enligt förslaget de församlingar som så önskar kunna ansöka hos domkapitel om att få pröva kyrkohandboksförslaget.

Stiften kommer på olika sätt ha en nyckelroll för försöksverksamheten. Samråd och information om kommande försöksverksamhet pågår därför fortlöpande mellan projektledningen för kyrkohandboksrevisionen på nationell nivå och stiften.

Utvärderingen av försöksverksamheten ska vara avslutad i februari 2014. En sammanställning av denna kommer att presenteras för Kyrkostyrelsen.

Utvärderingen kommer att ligga till grund för arbetet med ett slutförslag till ny kyrkohandbok, som ska vara klart hösten 2015. Kyrkomötet är den instans som beslutar om ny kyrkohandbok för Svenska kyrkan.

 

Medlemmar (16)

 
 
 

Det händer så mycket bra i Svenska Kyrkans församlingar. Överallt och hela tiden. Om vi hjälps åt så kan allt fler ana bredden och djupet.

© 2018   Created by Martin Garlöv.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor