Livet i Svenska Kyrkan

Om det som gör församlingen vardagshel och söndagsglad

Information

KyrkLitt

En plats där vi tipsar om och recenserar BÖCKER, tycker till om och skriver om BÖCKER, diskuterar och delar med oss om BÖCKER...som på något sätt anknyter till tron, kyrkan och livet. 

  VÄLKOMMEN!

 

Medlemmar: 18
Senaste aktivitet: Sep 30, 2014

Lästips

Mycket intressant! Flera bra essäer om gudstjänsten från lite olika perspektiv. En del lite mer akademiska och någon lite poetisk och en annan praktiskt jordnära.  En liten bok som inspirerar och lockar till samtal.

Diskussionsforum

Spännande om Gudstjänsten

Startad av Ann-Marie Sjöberg Sep 30, 2014. 0 Svar

Fortsätt

Taggar: församling, gudstjänsten, boktips

Tålamod och längtan - 30 texter om vuxen tro

Startad av Martin Garlöv Feb 20, 2013. 0 Svar

Tålamod och längtan innehåller 30 korta, reflekterande texter, tänkta att kunna läsas som daglig andakt. Texterna utgår från ett bibelord, och följs sedan av en personlig reflektion och avslutas med…Fortsätt

Taggar: katekumenatet, samtal, vuxen, uppbyggelse

Wilfrid Stinissen

Startad av Ann-Marie Sjöberg. Senaste svar av Sveneric Dahl Nov 30, 2011. 1 Svar

Jag läser just nu Göran Skyttes bok om samtalet med Wilfrid Stinissen och jag undrar om ni kan tipsa vilken bok av Wilfrid Stinissen jag ska kasta mig över?

Taggar: Skytte, Stinissen, fråga

Författarmöten i församlingen

Startad av Martin Garlöv Nov 28, 2011. 0 Svar

Önsta församling i Västerås arrangerar Talarkvällar. Ofta är det författare som gästar församlingen. Våren 2012 kommer Majgull Axelsson och Martina Haag. Nu i höst har Teodor Kallifatides och Anita…Fortsätt

Taggar: kultur, böcker, litteratur, författare

Kommentarplank

Kommentera

Du måste vara medlem i KyrkLitt för att lägga till kommentarer!

Kommentar av Martin Garlöv den 5 April 2013 kl. 10.42

En vän från himlen, är en ny bok med bibelberättelser, skriven av Ylva Eggehorn och illustrerad av Tord Nygren, utgiven på Libris 2012. Den kom lagom till Ärkebiskop Anders nationella möte och barn och ungdomar, som hölls i Uppsala i november förra året.

Ylva Eggehorn har en genial uppdelning av bibelberättelserna i en triptyk: Barnet och stjärnan * Berättelser som Jesus hörde * Jesus rider in i Jerusalem 

Första delen handlar om när Jesus kommer som en vän från himlen genom sin födelse. Den andra delen handlar om det som hände i världen innan han kommer. Den tredje delen är berättelsen om himmelriket på jorden, koncentrerad till den sista veckan, uppståndelsen, himmelsfärden och ett Gudsrike som börjar växa.

Läs mer om boken på Libris webbplats

Kommentar av Martin Garlöv den 5 November 2012 kl. 16.54

När änglar kraschlander, av Mikael Mogren

"Framför domkyrkan i Västerås står en biskop med oknutna skosnören och läser. Plötsligt landar en ängel på hans högeraxel. Då vrider sig biskopen förvånat åt sidan. Det är inspirationens ögonblick som skulptören Carl Milles har gjutit i brons. Men vad händer när änglar kraschlandar? Det är en av de frågor Mikael Mogren diskuterar i sin nya bok. I nio texter berör han sårbarhetens möjligheter och pris med exempel från kabbala, samerna och Selma Lagerlöf.

Samtidigt rymmer boken en vision. Framtidens Sverige kommer att behöva en historiskt och andligt djup förankrad kyrka med människor som är präglade av samtalen med andra religioner, en stringent samtidsanalys och ett modigt socialt ansvarstagande."

 

Carina Etander Rimborg, informatör, recenserar boken http://poskvalblogg.blogspot.se/2012/07/nar-anglar-kraschlandar.html

Johan Unger, tidigare domprost i Växjö, recenserar boken http://meny.nu/kultur/bokrecensioner/1.1826411-mikael-mogren

Boken kan köpas i Västerås stifts webbshop http://svenskakyrkan.se/vasterasstift/app/webshop 

Kommentar av Martin Garlöv den 29 November 2011 kl. 14.45

Biskop Thomas herdabrev till Västerås stift. Går att bläddra i och läsa på webben.

<div> <div style="width:420px;text-align:left;"><a href="http://issuu.com/akepaulsson/docs/herdabrev_biskop_thomas_s_derberg_2011?mode=window&amp;backgroundColor=%23222222" target="_blank">Open publication</a> - Free <a href="http://issuu.com" target="_blank">publishing</a> - <a href="http://issuu.com/search?q=biskop" target="_blank">More biskop</a></div></div>

Kommentar av Martin Garlöv den 12 Oktober 2011 kl. 9.21

Verbum är förstås den svenskkyrkliga förläggare som ger ut flest titlar, men det kommer ut ännu fler böcker. Flera stift utkommer med både två, tre och fler titlar varje år. Nytt från Göteborgs stift är en nyöversättning av Martin Luthers Lilla katekesen, med inledning och kommentarar av biskop Carl Axel och prästen Margareta Brandby-Cöster. Finns som PDF här isbn 978-91-978433-8-6

I den tid när dopet lyfts fram i många delar av Svenska Kyrkan blir kateketik, dopundervisning och katekesen, som ett läromedel åter aktuellt.

Fler böcker av och om Martin Luther finns på den här webbplatsen

Kommentar av Martin Garlöv den 4 Augusti 2011 kl. 12.19
Jag har börjat läsa biskop Tuulikkis herdabrev till Härnösands stift. Kärleken fördriver rädslan är titeln. Det är också hennes valspråk, som är inskrivet i hennes biskopliga vapensköld. Rubrikerna i detta bildrika herdabrev är Kärleken och rädslan, Introresan, Förtroendevalda, Döden och livet, Sexualiteten, Flerspråkigheten och Hur är kyrkan år 2025.
Kommentar av Martin Garlöv den 30 Mars 2011 kl. 17.32
Svenska Kyrkans forskningavdelning i kyrkostyrelsens kansli i Uppsala har helt nyligen gett ut tre böcker som delar temat barn. Här länkar jag till ett digitalt blädderex av en bok som har titeln Och han tog dem upp i famnen.
Kommentar av Martin Garlöv den 23 Mars 2011 kl. 16.13

Björkekärrs församling hade i ett år särskilt fokus på de frivilliga medarbetarna. En projektgrupp läste på, intervjuade och samtalade med människor som arbetar frivilligt i sin församling. Projektet har utgått från frågeställningar såsom:

Vad driver en frivillig? Vad motiverar? Hur organiserar man frivilliga? Hur utbildar och vägleder man frivilliga? Hur rekryterar man frivilliga? Det som framför allt inspirerat projektgruppen under arbetets gång är alla de möten man fickvara med om. Man fann också en glädje i att se hur mycket inspiration man kan hitta i sina egna grannförsamlingar. Uppmuntrande blev man också av se hur mycket det händer i församlingarna runt om i landet när det gäller frivilligarbetet, hur mycket arbetet utvecklas och går framåt.

Hur vi ser på församlingen är en oerhört grundläggande fråga för hur vi ska förhålla oss till frivilligarbetare, konstaterade gruppen. Och om det sägs en hel del i boken, som fått titeln Tänk frivilligt Följ länken till församlingens webbsida där  boken kan beställas för 100 kr + porto.

Kommentar av Martin Garlöv den 22 Mars 2011 kl. 16.42

I den anglikanska kyrkan finns en tradition att ge ut särskilda böcker i fastetid. Tiden före påsk är sedan fornkyrkan en tid för dopundervisning. Jag återvänder till ärkebiskop Rowan Williams bok Kristusdomen (heter just så) som kom ut på Verbum 2003. Williams påminner lite i stilen som den lärde Owe Wikström. Williams går igenom de fyra evangeliernas skildringar av rättegången mot Jesus timmarna före avrättningen. Författaren för ett själavårdande samtal med läsaren och bjuder på nya perspektiv och berikande litterära referenser. Läs gärna Ola Sigurdsons recension av boken i SVD

ISBN 91-526-2926-0

Kommentar av Johan Alberius den 24 Januari 2011 kl. 15.36
Jag "överhörde" nyligen två vänner diskutera just Niceville som ett tips i sina respektive bokcirklar. Den fick mycket beröm. För övrigt får jag nog stämma in i hyllningskören till CS L; håller som bäst på att introducera mina barn i Narnia-serien. Min personliga favorit tror jag dock är Att sila mygg och svälja kameler. Kanske är det humorn som gör CS så lästilltalande. T o m när han är arg, är han det med en humoristisk ton.
Kommentar av Martin Garlöv den 21 Januari 2011 kl. 10.25
Så trevligt med en grupp för oss som gillar böcker. Forum här på Livet i Svenska Kyrkan haren avdelning för boktips. Där blir det nog mer så att man lämnar tips på böcker och det blir mindre av dialog. I en grupp har medlemmarna mer kontakt med varandra, kan jag tänka mig. Och det går att skicka meddelanden till alla i gruppen. En grupp kan ha RSS-flöden från andra sajter (om böcker) och gruppens medlemmar kan ha egna diskussioner.
 

Medlemmar (18)

 
 
 

Det händer så mycket bra i Svenska Kyrkans församlingar. Överallt och hela tiden. Om vi hjälps åt så kan allt fler ana bredden och djupet.

© 2019   Created by Martin Garlöv.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor